Uusioperheen haasteet puolison kuoleman yllättäessä

Uusioperheen haasteet puolison kuoleman yllättäessä

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa solmittiin vuonna 2019 yhteensä 22 296 avioliittoa ja samalla ajanjaksolla 13 365 avioliittoa päättyi avioeroon. Silmiini osui myös tilastoa, jonka mukaan 20% solmituista avioliitoista olisi ”toisen kierroksen” avioliittoja eli Suomessa uusperheessä asuminen on hyvinkin tavanomaista. Perheissä on minun, sinun ja meidän lapsia. Puolisot ja ex-puolisot ovat parhaimmillaan osa laajaa perhettä, ja yhteistyö sujuu kitkatta, vaikka se tavanomaisempi tilanne lienee se, että heidän kanssaan ei juurikaan olla tekemisissä.

Suomen perintöoikeutta sääntelevä lainsäädäntö on laadittu ns. ydinperhettä silmällä pitäen, joten uusperheissä on syytä pohtia näitä asioita yhdessä ja tietysti hyvissä ajoin, silloin kun kaikki on hyvin. Kenelle haluan jättää perintöni, kun minusta aika jättää? Mikä on minun, sinun ja meidän lasten asema perinnönjaossa? Mikä on minun asemani, jos puoliso kuoleekin minua ennen?

Jos omistatte yhteisen kodin (tai minkä tahansa muun omaisuuserän) puoleksi, tulee puolisosi kuollessa hänen rintaperillisensä jakamaan yhteisomistajuuden kanssasi. Jos hän (tai he) on alaikäinen, edustaa yleensä hänen äitinsä lastaan, kunnes hän on täysikäinen. Ja jos puolisosi lapsi kuolee vanhempansa kuoleman jälkeen naimattomana ja lapsettomana, perii hänen äitinsä eli puolisosi ex-vaimo hänet. Tällöin jaatte yhteisomistajuuden hänen kanssaan.

Perinnön olisi luonnollisesti suotavaa päätyä oikeaan osoitteeseen, sinne minne sinä itse tahdot. Puolisoiden keskinäinen hallinta- tai omistusoikeustestamentti on yksi varteenotettava vaihtoehto ohjata omaisuus jälkeenjäävän puolison käsiin. Myös avioehtosopimuksella säädellään tehokkaasti omaisuuden säilymistä omassa suvussa.

Jos uusperhe on sinulle arkea ja nämä asiat mietityttävät, suosittelen lämpimästi kartoittamaan oman tilanteesi yhdessä asiantuntijan kanssa. Asioitten suunnittelu ja toteuttaminen on hyvä tehdä silloin, kun kaikki on hyvin ja elämä sopuisaa.

Ota yhteyttä, jos tarvitset asiantuntijan apua.

Vastaa